A Community discussion forum for Halo Custom Edition, Halo 2 Vista, Portal and Halo Machinima

Home  Search Register  Login Member ListRecent Posts
  
 
»Forums Index »Halo Custom Edition (Bungie/Gearbox) »Halo CE Technical / Map Design »Sapien crash

Author Topic: Sapien crash (15 messages, Page 1 of 1)
Moderators: Dennis

electricSquid
Joined: Sep 17, 2008

Get ready for some chocolate pain...


Posted: Feb 25, 2009 01:53 PM    Msg. 1 of 15       
I know I can't use Sapien, so I went in and tried to find out what the problem is. I opened it up and checked the debug.txt after it (expectedly) crashed. Here's what it said:

02.25.09 18:43:22 sapien pc 01.00.00.0609 ----------------------------------------------
02.25.09 18:43:22 reference function: _write_to_error_file
02.25.09 18:43:22 reference address: 401b13
02.25.09 18:43:22 Couldn't read map file './sapienbeta.map'
02.25.09 18:43:23 CreateDevice succeeded with refresh rate = 0
02.25.09 18:43:24 Sound card doesn't meet minimum hardware requirements. Disabling hardware option.
02.25.09 18:43:24 Increasing sound decompression buffer size to 1048576 bytes
02.25.09 18:44:14 DirectInput: 'Acquire (keyboard)' returned (DIERR_OTHERAPPHASPRIO#-2147024891)
02.25.09 18:44:14 EAX: 0xFDA3C908
02.25.09 18:44:14 EBX: 0x00009701
02.25.09 18:44:14 ECX: 0xFFFFFFFF
02.25.09 18:44:14 EDX: 0x00000B98
02.25.09 18:44:14 EDI: 0x0013F300
02.25.09 18:44:14 ESI: 0x00000000
02.25.09 18:44:14 EBP: 0x0013F1D8
02.25.09 18:44:14 ESP: 0x0013F1C8
02.25.09 18:44:14 EIP: 0x7C90EB94, C3 8D A4 24 ?????
02.25.09 18:44:14 EXCEPTION halt in \halopc\haloce\source\cseries\profile.c,#442: parent_timesection->self_msec >= child_timesection->elapsed_msec

It said something about my sound card, but I don't think that's the problem. (Maybe it is, I don't know. Halo runs perfectly fine with my sound card.) I have the HEK in my Halo CE folder, so the directory is C:\Program Files\Microsoft Games\Halo Custom Edition and all the HEK files are in there. When I go and open Sapien (by double left clicking it) it opens, and this time I could see all the mini-windows like the Heirarchy view, but they were all blank and the program icons in the upper left corner were all the same white icon. (The one you get when a program isn't responding)
Can someone tell me what the source of the problem is and the solution please? Thanks.


chrisk123999
Joined: Aug 10, 2008

=CE= Chris [Captain] [=]


Posted: Feb 25, 2009 06:00 PM    Msg. 2 of 15       
Does your computer have duo-core? If so, that's the problem. Open sapien, but don't open the file yet. Then open task manager and set the affinity to 1. Or if you do't like doing this every time, set the compatibility to windows 98. Many people get the sound card message, you can just ignore it, it does not effect it.


Edited by chrisk123999 on Feb 25, 2009 at 06:03 PM


electricSquid
Joined: Sep 17, 2008

Get ready for some chocolate pain...


Posted: Feb 26, 2009 02:03 PM    Msg. 3 of 15       
Quote: --- Original message by: chrisk123999

Does your computer have duo-core? If so, that's the problem. Open sapien, but don't open the file yet. Then open task manager and set the affinity to 1. Or if you do't like doing this every time, set the compatibility to windows 98. Many people get the sound card message, you can just ignore it, it does not effect it.


Edited by chrisk123999 on Feb 25, 2009 at 06:03 PM

That's great, thanks! But I could only open the tutorial.map scenario, and there weren't any scenario files in any of the other default map folders. I tried using the scenario from a map that I had ripped it from (To experiment with in Sapien) but it gave me the same problem as before, even though the affinity was set to CPU 1. Any help there?


chrisk123999
Joined: Aug 10, 2008

=CE= Chris [Captain] [=]


Posted: Feb 26, 2009 05:10 PM    Msg. 4 of 15       
Posting in white text does not make it any easier to read what you said. But you probably forgot to rip everything.


electricSquid
Joined: Sep 17, 2008

Get ready for some chocolate pain...


Posted: Feb 27, 2009 12:05 PM    Msg. 5 of 15       
Quote: --- Original message by: chrisk123999
Posting in white text does not make it any easier to read what you said. But you probably forgot to rip everything.


That's weird, I don't know how that got all white. But thanks again for being patient with me. :)


defiler1
Joined: Nov 2, 2007

looking for the fourth halo....


Posted: Feb 28, 2009 05:48 PM    Msg. 6 of 15       
i followed your steps from 2 days ago and now im no longer able to open up any scenario
and i was able to open them yesterday and the day before. i did everything that you said.


Gamma927
Joined: Jun 12, 2008

Steam: gamma927


Posted: Feb 28, 2009 05:54 PM    Msg. 7 of 15       
Quote: --- Original message by: chrisk123999
Posting in white text does not make it any easier to read what you said. But you probably forgot to rip everything.


Probably has something to do with your hiding your edited by text :P

Also,

Quote: --- Original message by: defiler1
i followed your steps from 2 days ago and now im no longer able to open up any scenario
and i was able to open them yesterday and the day before. i did everything that you said.


Post your debug.txt here.


defiler1
Joined: Nov 2, 2007

looking for the fourth halo....


Posted: Feb 28, 2009 07:34 PM    Msg. 8 of 15       
im on vista
and i believe i have the same debug.txt as electricsquid

edit: ah nvm this is the most recent.
edit2: my xfire is sylux166, im also have some issue bringing in the humble base object and i fixed all the red parts. thanks

DEBUG.TXT
02.28.09 15:05:14 sapien pc 01.00.00.0609 ----------------------------------------------
02.28.09 15:05:14 reference function: _write_to_error_file
02.28.09 15:05:14 reference address: 401b13
02.28.09 15:05:14 Couldn't read map file './sapienbeta.map'
02.28.09 15:05:14 CreateDevice succeeded with refresh rate = 0
02.28.09 15:05:14 Sound card doesn't meet minimum hardware requirements. Disabling hardware option.
02.28.09 15:05:14 Increasing sound decompression buffer size to 1048576 bytes
02.28.09 15:05:16 local player 0, weapon (0x0), deleted unexpectedly
02.28.09 15:13:34 \halopc\haloce\source\rasterizer\dx9\rasterizer_dx9_widgets.c(959): D3DERR_DEVICELOST in hr (code=-2005530520, error=)
02.28.09 15:13:34 ### ERROR rasterizer_widget_get_occlusion_test_result failed
02.28.09 15:13:34 \halopc\haloce\source\rasterizer\dx9\rasterizer_dx9_widgets.c(959): D3DERR_DEVICELOST in hr (code=-2005530520, error=)
02.28.09 15:13:34 ### ERROR rasterizer_widget_get_occlusion_test_result failed
02.28.09 15:13:34 \halopc\haloce\source\rasterizer\dx9\rasterizer_dx9_widgets.c(959): D3DERR_DEVICELOST in hr (code=-2005530520, error=)
02.28.09 15:13:34 ### ERROR rasterizer_widget_get_occlusion_test_result failed
02.28.09 15:13:34 \halopc\haloce\source\rasterizer\dx9\rasterizer_dx9_widgets.c(959): D3DERR_DEVICELOST in hr (code=-2005530520, error=)
02.28.09 15:13:34 ### ERROR rasterizer_widget_get_occlusion_test_result failed
02.28.09 15:13:56 Increasing sound decompression buffer size to 1048576 bytes
02.28.09 15:14:08 WARNING: 11 clusters in structure_bsp levels\test\deathisland\deathisland have no background sound or sound environment.
02.28.09 15:14:08 local player 0, weapon (0x0), deleted unexpectedly
Edited by defiler1 on Feb 28, 2009 at 07:35 PM
Edited by defiler1 on Feb 28, 2009 at 07:36 PM


chrisk123999
Joined: Aug 10, 2008

=CE= Chris [Captain] [=]


Posted: Feb 28, 2009 09:19 PM    Msg. 9 of 15       
I have never seen that error before, you must have screwed something up really bad.


Gamma927
Joined: Jun 12, 2008

Steam: gamma927


Posted: Feb 28, 2009 10:02 PM    Msg. 10 of 15       
I got that error once, yesterday. I was attempting to load Red Alert 3 while Sapien was running. When a game starts up, there's a "limbo" time, when the whole screens black, and you can see your mouse. That's where I was. When I went back to Sapien to save and close, it had that error written all over the screen. But Sapien didn't crash.


black doom
Joined: Oct 4, 2008

we will never stop, we can win the "impossible"


Posted: Mar 1, 2009 10:38 AM    Msg. 11 of 15       
Quote: --- Original message by: Gamma927
I got that error once, yesterday. I was attempting to load Red Alert 3 while Sapien was running. When a game starts up, there's a "limbo" time, when the whole screens black, and you can see your mouse. That's where I was. When I went back to Sapien to save and close, it had that error written all over the screen. But Sapien didn't crash.


maybe its becuse that red alert 3 uses other video settings which kills sapien

DirectInput: 'Acquire (keyboard)' returned (DIERR_OTHERAPPHASPRIO#-2147024891)

other app has prioity. it means that the keyboard is using another app
Edited by black doom on Mar 1, 2009 at 10:41 AM


defiler1
Joined: Nov 2, 2007

looking for the fourth halo....


Posted: Mar 1, 2009 11:59 AM    Msg. 12 of 15       
nvm got it working agian, i have to run task manager as admininstrator then go to sapien and run as administrator and then have cpu 0 running for me now >_<
i really hate vista and i cant wait to be going to my dads house in a bit, xp there


chrisk123999
Joined: Aug 10, 2008

=CE= Chris [Captain] [=]


Posted: Mar 1, 2009 06:06 PM    Msg. 13 of 15       
Vista is better then XP. It works perfectly for me. All you have to do is run sapien in windows 98 compatibility mode.


Gamma927
Joined: Jun 12, 2008

Steam: gamma927


Posted: Mar 1, 2009 06:18 PM    Msg. 14 of 15       
I prefer running in XP. Also, spending a lot of quality time with Vista has made it unbearable to touch the XP they run on school computers *shudders*


defiler1
Joined: Nov 2, 2007

looking for the fourth halo....


Posted: Mar 2, 2009 08:25 PM    Msg. 15 of 15       
im going to set my sapien to windows 98 in compatibility mode.

 

 
Previous Older Thread    Next newer Thread







Time: Wed February 19, 2020 2:49 AM 234 ms.
A Halo Maps Website