A Community discussion forum for Halo Custom Edition, Halo 2 Vista, Portal and Halo Machinima

Home  Search Register  Login Member ListRecent Posts
  
 
»Forums Index »Halo Custom Edition (Bungie/Gearbox) »Halo CE General Discussion »Why does CE lag so bad on my PC?

Author Topic: Why does CE lag so bad on my PC? (25 messages, Page 1 of 1)
Moderators: Dennis

pwner5889
Joined: Jun 13, 2008


Posted: Dec 19, 2010 07:42 PM    Msg. 1 of 25       
Here are my specs. Why does CE lag so badly on my system? It's a decently fast CPU. I just don't get why I'm lagging so badly.

Processor: AMD Phenom(tm) II X4 B40 Processor (4 CPUs), ~3.0GHz
Memory: 2048MB RAM
Video Card: NVIDIA GeForce 7025 (onboard)


PRPatxi
Joined: Oct 30, 2010

Dennis, free me from this suffering


Posted: Dec 19, 2010 07:52 PM    Msg. 2 of 25       
You have almost my same specs and mine runs perfectly, maybe you are running too many aps in the background. Try downloading Game Booster and Switching your theme to Windows Classic.

If it is multiplayer, could be your internet connection or the Firewall your AV uses or Windows Default Firewall.

For gaming I recommend having Avast :)
Edited by PRPatxi on Dec 19, 2010 at 07:53 PM


MoooseGuy
Joined: Aug 10, 2008

I Approve This Message.


Posted: Dec 19, 2010 07:56 PM    Msg. 3 of 25       
My computer with those specs lagged a little as well.
But when I got my new computer (my stupid exceptioning one), it ran fine.
I guess I traded hiccups and dependable performance for smooth framerate and exceptioning.


pwner5889
Joined: Jun 13, 2008


Posted: Dec 19, 2010 08:13 PM    Msg. 4 of 25       
Quote: --- Original message by: PRPatxi

You have almost my same specs and mine runs perfectly, maybe you are running too many aps in the background. Try downloading Game Booster and Switching your theme to Windows Classic.

If it is multiplayer, could be your internet connection or the Firewall your AV uses or Windows Default Firewall.

For gaming I recommend having Avast :)
Edited by PRPatxi on Dec 19, 2010 at 07:53 PM


I'm talking about hardware lag. No matter what I do. I lag. With my specs I should be playing Halo CE at 60+ FPS.


pwner5889
Joined: Jun 13, 2008


Posted: Dec 19, 2010 08:48 PM    Msg. 5 of 25       
Quote: --- Original message by: Juan
With an onboard card? Good luck getting 60+ FPS.
Try updating the drivers and see if that helps or not.

http://www.nvidia.com/Download/Scan.aspx?lang=en-us


How old is Halo now? lol Halo was made back in 2000/2001 My video card shouldn't be having any problems. My video card drivers are all up to date.


ally
Joined: Jun 23, 2010

Aye Ready


Posted: Dec 19, 2010 08:54 PM    Msg. 6 of 25       
i had the same problem a while ago.
it could be bad ram,if you have more than one stick,try taking one out then try haloce,do the same with with the second stick.mine wasn't a ram issue...

and lastly run a scan,i see avast gets mentioned quite a lot...i use it as well and have in the past noticed nastys in my windows\temp folder...they got past avast and comodo.they turned out to be trojans CAV files if i remember right.after that i was fine.


pwner5889
Joined: Jun 13, 2008


Posted: Dec 19, 2010 08:57 PM    Msg. 7 of 25       
Quote: --- Original message by: ally
i had the same problem a while ago.
it could be bad ram,if you have more than one stick,try taking one out then try haloce,do the same with with the second stick.mine wasn't a ram issue...

and lastly run a scan,i see avast gets mentioned quite a lot...i use it as well and have in the past noticed nastys in my windows\temp folder...they got past avast and comodo.they turned out to be trojans CAV files if i remember right.after that i was fine.


I use both avast and commodo firewall. so......


Jesse
Joined: Jan 18, 2009

Discord: Holy Crust#4500


Posted: Dec 19, 2010 09:09 PM    Msg. 8 of 25       
Sometimes even though your computer can kick ass, they can't run decals. No one knows why I guess, but try turning decals off.


pwner5889
Joined: Jun 13, 2008


Posted: Dec 19, 2010 09:13 PM    Msg. 9 of 25       
Quote: --- Original message by: jesse
Sometimes even though your computer can kick ass, they can't run decals. No one knows why I guess, but try turning decals off.


Alright. There isn't any way to fix that problem then?


Shade117 pro
Joined: Jul 2, 2009

Yeah bro (xfire: blue117pro) I can make cubemaps


Posted: Dec 19, 2010 09:43 PM    Msg. 10 of 25       
lol by getting an ownage build like mine.


pwner5889
Joined: Jun 13, 2008


Posted: Dec 19, 2010 10:11 PM    Msg. 11 of 25       
Quote: --- Original message by: Dancing Mad
get a dedicated graphics card, onboard graphic cards are crap.


Even when I had my 9400GT 1GB. Halo CE still ran some-what like crap. =/ In bloodgulch The max FPS I ever got was 30 FPS. That was only when I was in a 16 player CTF game.


iizahsum
Joined: Jun 22, 2008

Lacks enthusiasm


Posted: Dec 19, 2010 10:12 PM    Msg. 12 of 25       
Are your decals turned off? Nvidia cards suck with Halo decals.


pwner5889
Joined: Jun 13, 2008


Posted: Dec 19, 2010 10:17 PM    Msg. 13 of 25       
Quote: --- Original message by: iizahsum
Are your decals turned off? Nvidia cards suck with Halo decals.


No. lol I turned them off earlier and I still had the same problem.


Jesse
Joined: Jan 18, 2009

Discord: Holy Crust#4500


Posted: Dec 19, 2010 11:45 PM    Msg. 14 of 25       
Try safemode and see if there's any difference. If there is, then your PC is probably having trouble rendering something specific like the active camo effect or something.


Cocaine
Joined: Mar 2, 2009

Can't stop napping.


Posted: Dec 19, 2010 11:58 PM    Msg. 15 of 25       
Halo CE = Unoptimised POS.
I have an excellent build and FPS can still drop to a minimum of 23 at times.


Hawkeye 117
Joined: Jul 26, 2008

No Fear, Vehicle Noob is Here!


Posted: Dec 20, 2010 12:58 AM    Msg. 16 of 25       
Quote: --- Original message by: pwner5889
Quote: --- Original message by: Dancing Mad
get a dedicated graphics card, onboard graphic cards are crap.


Even when I had my 9400GT 1GB. Halo CE still ran some-what like crap. =/ In bloodgulch The max FPS I ever got was 30 FPS. That was only when I was in a 16 player CTF game.


I have a 9400GT 1GB, 3.0Ghz with 3GB ram and I run it at locked 60fps with no problems everything max. :\


OrangeJuice
Joined: Jan 29, 2009

I'm feeling much better now, thanks!


Posted: Dec 20, 2010 04:14 PM    Msg. 17 of 25       
I used to use a 9400GT, it was always at 100+FPS without decals


Sgt_Johnson
Joined: Dec 21, 2010

Don't shake the lightbulb!


Posted: Dec 21, 2010 06:28 PM    Msg. 18 of 25       
Halo CE lags as *blam* for me too!
On our old XP it was running really smooth, and believe me, that machine is crap! It's from 2004.
Now I have a laptop running Vista, with way higher specs than the old XP, and it can run most older games (from 2003 - 2005, some newer games too), but it can't run Halo CE without lagging!
I went to http://cyri.systemrequirementslab.com/CYRI/ to see if I have the specs needed, but the video card failed
But look here, this is what is says:

Video Card
Minimum: 32 MB Video Card, T&L Capable
You Have: Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family
Upgrade Suggested: Unfortunately, your Video Card does not meet this requirement. Click here to see some recommendations.
Features: Minimum attributes of your Video Card
Required You Have
Video RAM 32 MB 1.3 GB
3D Yes Yes
Hardware T&L Yes Yes


But it says that the required Video RAM is 32 MB and I have 1.3GB...


Shade117 pro
Joined: Jul 2, 2009

Yeah bro (xfire: blue117pro) I can make cubemaps


Posted: Dec 21, 2010 06:41 PM    Msg. 19 of 25       
Maybe your graphics card doesnt support old DirectX or Halo doesnt support your graphics card.


SlappyThePirate
Joined: Aug 24, 2009

You are irritating, I'll release nothing


Posted: Dec 21, 2010 08:50 PM    Msg. 20 of 25       
You can download more RAM from one of the many convenient sites that offer some.


HaloIsAHorribleGane
Joined: Nov 9, 2010

I'd rather play yahtzee


Posted: Dec 21, 2010 09:01 PM    Msg. 21 of 25       
if you're on vista or 7 disable decals


chuckluck
Joined: Dec 27, 2008

"It's like Democracy, but with fists..."


Posted: Dec 22, 2010 11:55 PM    Msg. 22 of 25       
Quote: But it says that the required Video RAM is 32 MB and I have 1.3GB...


Sgt Johnson, I have two theories, but the first sounds silly.

Theory 1: Perhaps it's because it's VRAM. It's sharing video memory from your system's Ram, so although it says 1.3Gb, when gaming, your system is most likely using the regular RAM for background and game applications, stripping that shared memory from the Graphics processing, leaving you with maybe 64Mb or maybe 128Mb, still not much.

Theory 2: More graphics memory doesn't always equal better. Amount of memory doesn't mean jack if the Graphics Processor has a slow clock rate. And since it's an integrated chip, my money is on that. Sure, you have 1.3Gb, but the processing unit is slower than molasses.

As for Pwnr*insert string of numbers here*
I believe it's this is a similar issue with your system. The integrated Nvidia processing unit you have is a bit sluggish in the frequency department. A 300Mhz RAMDAC, 128Mhz Pixel Shader, and a Core Clock of 560 something Mhz, is slow. It's the chip man. Go invest in a 9600GT or something similar in the 9XXX series, serious bang for your buck.
Edited by chuckluck on Dec 23, 2010 at 12:01 AM
Edited by chuckluck on Dec 23, 2010 at 12:01 AM


Skyancez3o4
Joined: Apr 6, 2010

I miss CE


Posted: Dec 23, 2010 12:10 AM    Msg. 23 of 25       
Funny because my pc is:
RAM: 3.00 GB (2.73 GB usable)
Video Card: *provided* AMD Anthlon II
System type: 64 bit
OS: Windows 7

I run with 1400 x 1050 with everything high and on and I dont lag.

Ermm, open task manager and see if you could close some programs that you don't need running? eg steam.exe

I don't know what your problem is but my FPS is around 50.

Might be be number of maps in your maps folder...
Edited by Skyancez3o4 on Dec 23, 2010 at 12:14 AM
Edited by Skyancez3o4 on Dec 23, 2010 at 12:17 AM


Sgt_Johnson
Joined: Dec 21, 2010

Don't shake the lightbulb!


Posted: Dec 23, 2010 12:58 PM    Msg. 24 of 25       
alright, it doesn't lag anymore I just needed to disable decals!
But funny is, it says I have the required specs for Half Life 2, but not for Halo CE...


Dennis

Joined: Jan 27, 2005

"We are made of starstuff. ― Carl Sagan


Posted: Dec 23, 2010 02:42 PM    Msg. 25 of 25       
Quote: --- Original message by: Sgt_Johnson
But funny is, it says I have the required specs for Half Life 2, but not for Halo CE...
They are radically different graphics engines.

 

 
Previous Older Thread    Next newer Thread







Time: Sun February 23, 2020 12:58 PM 235 ms.
A Halo Maps Website